Een ingegroeide nagel (uniguis incarnatus) komt meestal voor aan de grote teen en geeft veel klachten. De zijkanten van de nagel zijn sterker gebogen en drukken op de onderliggende huid. De huid raakt geirriteerd en kan gaan ontsteken . Er onstaat dan een rode, warme en pijnlijke zwelling naast de nagel. Wat later ontstaat er pus in de zwelling, dat er langzaam uit kan komen. In dit stadium is de teen extreem pijnlijk. Als reactie op de beschadiging en de infectie onstaat bijna altijd granulatieweefsel ( wild vlees ) aan de aangedaane zijde. Staan en lopen is haast niet meer mogelijk van de pijn.
HOE ONTSAAT EEN INGEGROEIDE NAGEL:
Ingegroeide nagels ontstaan doordat de nagel aan de zijkanten krommer word dan normaal. Door deze sterke kromming drukt de nagel op de onderliggende huid. Deze gaat irriteren en ontsteken. De sterke kromming wordt meestal voorzaakt door het dragen van nauwe schoenen. Een verkeerde kniptechniek (zoals te schuin afkinppen) of het afscheuren van de nagel kant het ingroeien van een nagel in de hand werken. In een aantal gevallen blijft het onduidelijk waarom een nagel is gaan ingroeien. Een ingegroeide nagel kan zeer hinderlijk en pijnlijk zijn. Het is verstandig om een afspraak te maken bij uw pedicure indien u veel last ervaart van een ingegroeide nagel.
NAGELS KNIPPEN.
De nagel regelmatig recht knippen, verkleint de kans op ingegroeide nagels. Knip de nagels bij voorkeur net nadat u in bad of onder de douche bent geweest. De nagels hebben dan een minder hoog vochtgehalte waardoor de minder kwetsbaar zijn. Knip ze vooral niet te kort en bijt of scheur de nagels niet af, zodat ze kunnen inscheuren. Laat uw ingegroeide nagel vakkundig behandelen door uw pedicure .
LIKDOORN
Een likdoorn is een eeltplek ontstaan door hoge druk op b.v. de bovenzijde van de voet. Ze kunnen zeer pijnlijk zijn, maar vaak zijn te kleine of knellende schoenen de oorzaak. Ook een verkeerde voetstand kan likdoorns veroorzaken, maar dan bevinden deze altijd onder de voet. Dit in tegenstelling tot likdoorns op de tenen, die ontstaan meestal door hoge druk. Likdoorns komen ook voor tussen de tenen. Dit komt vaak doordat de teengewrichten tegen elkaar aandrukken. Een likdoorn wordt ook wel eens eksteroog of clavus genoemd.
Door de hoge druk op ‘n bepaalde plek wordt er een eeltcel in de huid geperst en groeit dan naar binnen verder. Ik noem een likdoorn ook wel eens een punaise. Dat geeft dan een goed beeld van wat een likdoorn is. De eeltcel die in de huid groeit, zorgt voor de meeste pijn, omdat deze tegen een zenuwbaan of bloedvat drukt.
BEHANDELING.
Alleen de pedicure kan de likdoorn vakkundig verwijderen. Gebruik NOOIT likdoornpleisters, omdat deze de huid alleen maar verweken !! De pedicure zal de eeltplaat boven de huid verwijderen en de eeltcel, die in de huid zit versplinteren. Dit kan soms niet in 1 behandeling, maar zijn er meerdere keren voor nodig. Soms groeit een likdoorn, door heftige druk, ook binnen enkele weken weer aan. Dan zal er met vaste regelmaat behandeld moeten worden. Door een bezoek aan de podotherapeut, voor correctiezolen, kunnen we proberen de hoge druk op de voet weg te nemen. Natuurlijk komt er vaak een schoenadvies.